Als ik tegen mensen zeg dat ik hondenmasseur ben, dan wordt er vaak wat lacherig gedaan. Ook krijg ik vaak de opmerking
dat een hond dat toch helemaal niet nodig heeft.
Maar ze worden wel nieuwsgierig en vragen dan toch door, maar wat doe je dan eigenlijk en wat doet dat dan met een hond? Na mijn uitleg denken ze er toch vaak anders over, en
zien ze het nut in van een massage, wat dit kan doen voor een hond, het gedrag en de gezondheid van een hond.
Wat doe ik precies?
Om echte ontspanning te bereiken bij een hond, wat altijd het einddoel is, staat communiceren met de hond voorop. Ik pas me aan de hond aan, houdt rekening met zijn tempo, en wat hij aangeeft wat prettig of juist niet prettig is. Ik kijk goed naar de signalen die de hond geeft, en bouw zo een vertrouwensband op met de hond. Ik leer de hond te ontspannen door een andere manier van aanraken met massagegrepen. Maar ook met spel en balansoefeningen kan een hond leren om tot rust te komen. Meestal zet ik dit, in combinatie, met de massage in.
Of het een ontspanningsmassage of een stimulerende massage wordt, hangt af van de vraag, mijn bevindingen van de bewegingen van de hond, wat ik heb gevonden met het palperen en wat de hond aan kan.
Massage bij gedrag, lichaam en sport!
Honden die een afwijkend gedrag tonen, kunnen baat hebben bij een massage. Het grootste gedeelte van de sessie ben ik dan wel bezig op het maken van het eerste contactmoment, en ga ik nog langzamer te werk omdat deze honden een korte spanningsboog hebben. Zolang er geen druk op de hond staat, en je de hond de ruimte geeft dan kunnen er mooie momenten ontstaan van korte ontspanning. Als de hond eenmaal doorheeft wat er gaat gebeuren, dan ontstaat er een beter zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn, en kun je ervan staan te kijken hoe een hond veranderd in zijn gedrag.
Uiteraard werk ik ook op deze wijze met vragen over lichamelijke ongemakken of sporthonden. Vaak is er bij deze honden een verhoogde gevoeligheid in het lichaam of sprake van gecompenseerd bewegen, waardoor er een spanningspatroon in het lichaam ontstaat.
Ik start niet gelijk op de gevoelige plek, dat werkt averechts en het vertrouwen wat je hebt opgebouwd is dan in een keer weg. Ik start meestal op een plek op het lichaam wat de hond fijn vindt, of zelf aanbiedt, dit kan best rondom een gevoelige plek zijn, maar niet erop. Door het werken op de weefsels rondom het gebied, wordt ook de gevoelige plek gestimuleerd, omdat het doorwerkt door het hele lichaam en op alle lagen van het lichaam.
Samenwerking met de klant
Wat erg belangrijk is om een goed resultaat te krijgen is dat de eigenaar wat massagegrepen bij de hond gaat doen. Met een paar simpele technieken en dit eens per dag of een paar keer per week, werk je zelf aan het lichaamsbewustzijn en onderhoud van je hond, en je band met de hond wordt ook nog eens versterkt.
Ben je benieuwd wat massage voor je hond kan betekenen? Neem dan contact met me op.